Vreau să iau un împrumut. Care dintre ele să alegi?

Înțelegem ce împrumuturi și împrumuturi sunt.

Oricare ar fi situația, din cauza căreia ați decis să împrumutați, trebuie să fiți sigur că o puteți rambursa. Alegerea unui împrumut sau a unui împrumut depinde de ceea ce veți cheltui bani și de cât de mult aveți nevoie pentru acest lucru. Depinde de obiectiv, ce condiții de împrumut vă vor potrivi. Suma de care aveți nevoie și cât veți putea plăti pe lună depinde de perioada în care rambursați împrumutul. Toți acești parametri determină alegerea.

Unde să solicitați bani?

Puteți obține un împrumut de la o bancă sau un împrumut de la o organizație de microfinanțare (MFO), o cooperativă de credit de consum (CPC) sau o casă de amanet. Toate aceste organizații împrumută bani la dobândă.

Dar există diferențe între un împrumut și un împrumut.

Dacă aveți nevoie urgentă de o sumă mică pentru o perioadă scurtă de timp, poate fi mai convenabil să luați un împrumut. Dar ratele dobânzilor la împrumuturi sunt de obicei mai mari decât la împrumuturi. Poate merită să vă luați timp și să încercați să solicitați un împrumut de la o bancă.

Luați un împrumut vizat sau ne-vizat?

Un împrumut sau un împrumut vizat este luat pentru achiziționarea de ceva specific - imobiliare, o mașină, Aparate de uz casnic.

Un împrumut sau un împrumut care nu este vizat poate fi cheltuit pentru orice - în vacanță, tratament sau reparații. De obicei, oferta pentru aceasta este mai mare decât cea țintă.

Pentru achiziții serioase, există tipuri speciale de împrumuturi vizate – de exemplu, împrumuturi ipotecare și auto. Astfel de împrumuturi se disting prin sume și termeni mari, iar ratele sunt de obicei mai profitabile decât pentru împrumuturile și împrumuturile de consum ne-vizate. Dar există și multe cerințe pentru împrumutat. Este necesar nu numai să se confirme veniturile și ocuparea forței de muncă. De regulă, creditorul necesită garanții suplimentare că datoria va fi rambursată. Aceste garanții se mai numesc garanții de împrumut.

Ce fel de software poate fi necesar?

Banca și IFM pot solicita un gaj, o garanție sau participarea unui co-debitor.

Garanția este proprietatea dvs., care poate fi luată pentru a rambursa datoria dacă nu plătiți împrumutul. De exemplu, imobilele achiziționate cu ipotecă vor trebui asigurate și lăsate ca garanție.

Garantul se angajează să plătească datoria pentru dvs. dacă vă aflați în imposibilitatea de a face acest lucru. Dar atunci poate cere să-i rambursezi cheltuielile.

Co-debitorul ia împrumutul împreună cu dvs. și poartă aceeași responsabilitate pentru rambursarea acestuia ca și dvs. De obicei, co-debitorii sunt atrași atunci când vine vorba de o sumă mare, iar venitul unei persoane nu este suficient pentru a plăti un astfel de împrumut.

Împrumuturile și împrumuturile cu garanție sau garanție se numesc garantate. Ratele pentru acestea sunt de obicei mai mici decât pentru cele negarantate.

În conformitate cu ceea ce program pentru a rambursa datoria?

Împrumuturile pentru câteva săptămâni sau luni sunt de obicei rambursate într-o singură sumă la sfârșitul termenului contractului. Împrumuturile și împrumuturile mai lungi implică de obicei plăți lunare. Ele vin în două tipuri:

  1.  Plăți diferențiate. Suma de care aveți nevoie pe credit este datoria principală. Acesta este împărțit în părți egale, pe care le veți plăti lunar pe întreaga durată a împrumutului. Dar li se va adăuga mai multă dobândă la soldul datoriei, deoarece în fiecare lună datoria principală scade, dobânda devine mai mică și plata scade. În prima lună va trebui să depuneți cea mai mare sumă, iar în ultima — cea mai mică.
  2.  Plăți anuitate. Suma plății lunare nu se modifică pe tot parcursul timpului. La început, o parte semnificativă a acesteia este dobânda, dar până la sfârșitul termenului de împrumut, proporția se schimbă – iar cea mai mare parte a plății se duce la rambursarea principalului. Cu un program de anuitate, este mai convenabil să vă planificați bugetul. Dar, în cele din urmă, plata în exces va fi mai mult decât cu plăți diferențiate.
  3.  Un program special de rambursare este tipic pentru cardurile de credit. De exemplu, două sau trei luni pot fi o perioadă de grație: plătiți datoria în această perioadă - și dobânda nu va fi percepută deloc. Dacă nu respectați termenul limită, va trebui să efectuați o plată minimă lunar: să zicem, 5% din soldul datoriei principale și dobânda acumulată pe aceasta.

Deci, ce împrumut să alegeți?

În primul rând, determinați scopul, suma și termenul împrumutului. Gândiți-vă dacă puteți confirma venitul, puteți oferi garanții, puteți atrage un garant sau un co-împrumutat.

Explorați diferite opțiuni și alegeți cea mai bună ofertă pentru dvs. Nu uitați să aflați costul total al împrumutului sau împrumutului cu toate dobânzile și plățile, inclusiv pentru servicii suplimentare.

Încercați să vă asigurați că plățile pentru toate împrumuturile și împrumuturile nu depășesc 30% din venitul dvs. lunar. În caz contrar, există riscul de a nu face față sarcinii de credit și de a ajunge într-o groapă de datorii sau de a pierde garanții.

Citiți cu atenție documentele de împrumut sau de împrumut înainte de a le semna.

Înainte de a contacta o instituție financiară, asigurați-vă că funcționează legal.