Ce trebuie să știe un investitor novice

De ce să investești și este potrivit pentru mine?

Puteți câștiga cu adevărat mai mult din investiții decât din depozitele bancare, dar în același timp există șansa de a pierde totul. Dobânda la depozite este cunoscută în avans și, chiar dacă licența Băncii este revocată, statul va returna banii deponenților.

Nu există o astfel de asigurare la bursă, puteți pierde totul. În plus, scăderea valorii valorilor mobiliare apare mult mai des decât eșecurile bancare.

Prin urmare, înainte de a intra la bursă, este necesar să se pregătească o pernă de siguranță financiară. O parte din economii – cel puțin 3-6 din venitul dvs. lunar – ar trebui lăsată pe un depozit sau un cont de economii într-o bancă. Și numai atunci când se face rezerva pentru o zi ploioasă și mai rămân bani liberi și sunteți gata să riscați, vă puteți gândi să investiți.

Principalul lucru de reținut este că profitul nu este noroc orb, ca într—un cazinou, ci rezultatul unor acțiuni bine gândite. Nu un joc, ci o slujbă.

Vreau să încerc. De unde să încep?

Schimbul modern este electronic, puteți tranzacționa prin Internet fără a vă ridica de pe canapea. Dar mai întâi, ar trebui să determinați câteva lucruri importante pentru dvs.

1. Estimați câți bani sunteți dispuși să investiți

Teoretic, puteți începe cu orice sumă. Dar un astfel de volum nu compensează Comisioanele care vor trebui plătite pentru operațiuni și nici timpul petrecut pentru licitare. Merită să începeți să investiți. Este mai bine să vă imaginați în avans o situație în care veți pierde toți acești bani. Dacă înțelegeți că acest lucru nu este un dezastru pentru bugetul dvs., puteți încerca.

2. Gândiți - vă cât timp sunteți dispus să cheltuiți

Dacă sunteți gata să vă antrenați, scufundați-vă în subiect, monitorizați constant situația de pe piața bursieră, puteți încerca să vă tranzacționați. Apoi, veți avea nevoie de un broker care va deveni intermediarul dvs. pentru a accesa Bursa. Veți lua propriile decizii cu privire la cumpărare și vânzare, iar brokerul vă va efectua comenzile.

Dacă nu intenționați să cheltuiți mult timp și efort pentru investiții, atunci este mai bine să luați în considerare una dintre formele de gestionare a încrederii. Apoi profesioniștii vă vor investi fondurile.

Puteți încheia un contract individual cu un mandatar, transferați bani către el — și el va decide pentru dvs. când și ce active să cumpărați și când să vindeți. Scopul său este să vă investiți economiile cu beneficii maxime la nivelul de risc pe care îl alegeți.

O altă opțiune este de a investi în fonduri mutuale (fonduri mutuale). Acestea sunt seturi gata făcute de diferite valori mobiliare sau alte active, de exemplu, acțiuni ale companiilor miniere rusești. Societatea de administrare gestionează fondurile fondului mutual (cumpără și vinde active, își schimbă compoziția).

Puteți alege un fond adecvat și puteți cumpăra acțiunile sale fie de la compania de administrare în sine, fie printr-un broker de la bursă. Dacă compania investește cu succes, prețul acțiunilor va crește — și veți obține un profit. Dacă cade, veți suferi pierderi.

3. Alegeți o strategie și active


O strategie este un set de parametri de investiții care determină stilul dvs. de comportament la bursă: ce instrumente Alegeți, ce rentabilitate vă așteptați și pentru ce pierderi sunteți pregătiți, cât timp intenționați să investiți și cât de des sunteți gata să efectuați tranzacții.

În cea mai simplă versiune a strategiei, alegeți:
  •  active;
  •  perioada de investiții;
  •  valoarea maximă a pierderilor.

De exemplu, activele sunt obligațiuni guvernamentale, acțiuni ale companiilor farmaceutice, petroliere și gaze și bănci, precum și acțiuni ale unui fond care investește în metale prețioase. Perioada este de 1 an, valoarea pierderilor permise pentru dvs. este de 20%. Adică, dacă activele scad prețul cu 20%, atunci le vindeți imediat, chiar dacă anul nu a trecut încă.

Atunci când alegeți un management de încredere, trebuie să decideți și o strategie. Numai în acest caz veți alege dintre ofertele care sunt deja pe piață sau veți discuta o strategie individuală cu managerul dvs.

4. Găsiți o companie intermediară


Când ați decis o strategie, puteți începe să alegeți un intermediar. Cel mai important lucru este să vă asigurați că brokerul, mandatarul sau compania de administrare a fondurilor mutuale are o licență de la banca dvs.

Dacă ați ales să investiți independent, va trebui să mergeți în felul următor:

  1. încheiați un acord cu un broker;
  2. deschideți și completați un cont de brokeraj;
  3. instalați un program special pentru tranzacționare;
  4. începeți să cumpărați și să vindeți.

Dacă ați ales calea gestionării încrederii, va fi suficient să încheiați un contract și să transferați banii către un mandatar sau o societate de administrare a fondurilor mutuale.

Greșeli frecvente: cum să nu faci

  • Nu poți investi tot ce ai în titluri de valoare
În primul rând, creați o pernă de siguranță financiară – puneți deoparte 3-6 salarii pe un depozit bancar. Și abia apoi treceți la tranzacționarea acțiunilor. Investiți o sumă pe care sunteți dispus să o acceptați pierderea.

  • Nu acționați la întâmplare — treceți prin antrenament
Dacă decideți să tranzacționați singur la bursă, asigurați-vă că ați finalizat instruirea. Majoritatea brokerilor desfășoară cursuri pentru investitorii novici. Programele de tranzacționare au adesea un mod demo: puteți încerca mâna fără riscul de a pierde bani.

  • Nu renunța la emoții
Acționând impulsiv, puteți face multe greșeli. Un investitor novice nu ar trebui să reacționeze brusc la cea mai mică mișcare a prețurilor la bursă. Dar trebuie să acționăm decisiv dacă prețul se schimbă semnificativ.

Setați limita pierderilor pe care sunteți dispus să le suportați: de exemplu, dacă activele au scăzut în preț cu 20%, trebuie să vindeți și, așa cum se spune la bursă, să remediați pierderile. Dorința de a aștepta — brusc prețul va reveni — va fi grozav, dar nu trebuie să renunți la el. În caz contrar, puteți pierde și mai mult.

  • Nu puneți toate ouăle într-un singur coș
Este mai bine să cumpărați valori mobiliare ale companiilor din diferite industrii pentru a diversifica riscurile. De exemplu, dacă investiți în valorile mobiliare ale companiilor petroliere, riscurile pierderilor vor fi foarte mari. Întrucât, de exemplu, atunci când prețurile petrolului scad, acțiunile tuturor companiilor din sectorul petrolului și gazelor devin de obicei mai ieftine. Dacă achiziționați valori mobiliare ale companiilor din diferite sectoare ale economiei, de exemplu, industria chimică, ingineria mecanică, telecomunicațiile, acest lucru vă va ajuta să reduceți riscul pierderii banilor investiți.

  • Nu credeți promisiunile de a câștiga 500% pe zi
Doar șarlatanii pot garanta ceva pe piața bursieră. Și un intermediar responsabil ar trebui să vă avertizeze despre riscuri. Situația de pe bursă este schimbabilă și numai dvs. sunteți responsabil pentru deciziile luate.