Datoria mea a fost supra-cumpărată și ei cer mai mulți bani. Ce să fac?

Creditorii au dreptul să vândă datorii?

Da, băncile, organizațiile de microfinanțare (MFO) și cooperativele de credit de consum (kpc) pot vinde într-adevăr datoriile debitorilor. Mai mult, atât pentru alți creditori profesioniști sau colecționari, cât și pentru oamenii obișnuiți — cum ar fi Zinaida.

Dar două condiții trebuie îndeplinite simultan:
  1.  Ați întârziat deja plata (de exemplu, cu o lună).
  2.  În contractul de împrumut sau de împrumut a existat o clauză care să ateste că datoria poate fi atribuită (de obicei este clauza nr.13) și ați bifat-o acolo.Dacă creditorul dorește să vă transfere datoria nu către o companie sau un antreprenor individual (IE), ci către o persoană fizică, atunci se adaugă încă o condiție:
  3.  Ați dat consimțământul separat pentru a transfera datoria către o anumită persoană.

Mai mult, o bancă, o IFM sau un CPC nu are dreptul să obțină permisiunea de a vinde datoriile restante unei persoane în avans atunci când emite un împrumut. Vi se poate cere să semnați o astfel de hârtie numai după ce ați întârziat plata.

De asemenea, este posibil să se exprime consimțământul pentru revânzarea datoriei într-un alt mod, care înlocuiește o semnătură personală. De exemplu, atunci când faceți un împrumut online, un cod dintr-un mesaj SMS este utilizat în locul unei semnături.

Este important să rețineți că este posibil să nu fiți de acord cu cesiunea datoriilor către o altă companie sau persoană. Dar sunteți obligat să îndepliniți cerințele contractului semnat și să plătiți împrumutul sau împrumutul.

Am aflat despre vânzarea datoriei deja de la un nou creditor. Cum s-ar putea întâmpla acest lucru și ce să facem acum?

Dacă ați emis un împrumut sau un împrumut într-o organizație juridică și vânzarea datoriei a venit ca o surpriză pentru dvs., sunt posibile mai multe opțiuni:

  •  E o greșeală. Întrebați apelantul și aflați dacă este vorba despre datoria dvs. Verificați numele organizației în care ați împrumutat bani, numărul contractului de împrumut, data și valoarea împrumutului. Dacă nu există un contract la îndemână, cereți numele complet și detaliile pașaportului Împrumutatului. Poate că este doar un omonim, iar telefonul dvs. a fost dat din greșeală. Clarificați neînțelegerea și nu veți mai fi deranjați.
  •  Escrocii încearcă să te înșele. Un atacator ar fi putut intra în posesia datelor dvs. personale și încearcă acum să stoarcă bani de la dvs. Chiar dacă a răspuns la toate întrebările dvs. și a numit corect detaliile contractului de împrumut, merită să apelați înapoi creditorul anterior. Specificați dacă datoria a fost transferată și cui exact. Poate că alarma este falsă. Apoi, ar trebui să depuneți o cerere de fraudă la poliție. Dacă datoria a fost într-adevăr transferată unui alt creditor, există alte două opțiuni.
  •  Datoria a fost vândută cu încălcări. Se poate dovedi că o bancă, o IFM sau un CPC ți-a cedat cu adevărat datoria cuiva și nu ți-a primit permisiunea înainte. În acest caz, aveți tot dreptul să refuzați să comunicați cu noul creditor și să plătiți împrumutul celui vechi. De asemenea, merită să vă plângeți băncii, astfel încât această situație să nu se mai întâmple.
  •  Ai fost de acord, dar ai uitat. Uneori trec câteva luni între semnarea unui permis și un apel de la un nou creditor. Doar în caz, cereți să vi se arate o hârtie semnată. Sau verificați contul personal pe site-ul organizației care v-a emis un împrumut sau un împrumut. Dacă într-adevăr v-ați dat consimțământul, va trebui să interacționați cu noul creditor.

Ce ar trebui să fac dacă un nou creditor cere să plătească de mai multe ori mai mult decât am împrumutat?

Procedura depinde de cine a cumpărat exact datoria dvs.: creditori profesioniști sau alte organizații și persoane.

Creditori profesioniști — bănci, MFO și KPC-uri

Aceștia sunt obligați să respecte termenii contractului dvs. anterior.

Dacă nu ați putut plăti împrumutul la timp din cauza dificultăților financiare, un nou creditor vă poate oferi restructurarea datoriei - de exemplu, extindeți termenul împrumutului și reduceți plățile lunare. Pentru a face acest lucru, va trebui să încheiați un nou contract cu el.

Merită să avem în vedere: cele mai mari rate ale dobânzii sunt la creditele de consum și împrumuturile de până la un an. Dar suma plății excedentare a acestor împrumuturi este limitată. Pentru împrumuturi, suma maximă a plății excedentare nu trebuie să depășească suma împrumutului cu mai mult de o dată și jumătate.

Dacă un nou creditor profesionist te-a numărat mai mult, plânge-te la bancă. În plus, pentru litigiile monetare cu ifm, puteți contacta Ombudsmanul financiar. Deciziile sale au aceeași forță ca și hotărârile judecătorești, iar compania este obligată să le respecte.

Creditori neprofesioniști-colecționari, Societăți nefinanciare sau persoane obișnuite


Dacă datoria dvs. este în mâinile unui creditor neprofesionist și vă cere o sumă care este de câteva ori mai mare decât împrumutul luat, atunci datoria poate fi redusă numai prin intermediul instanței.

Judecătorii îndeplinesc de obicei debitorii la jumătatea drumului și reduc datoria la limite rezonabile. Cel mai adesea, acestea se concentrează pe termenii inițiali ai contractului de împrumut. Și luați în considerare limita de plată excedentară a împrumuturilor pe termen scurt, care era în vigoare la momentul încheierii contractului.

Legea permite, de asemenea, judecătorului să reducă valoarea datoriei la minimum — să recalculeze dobânda la împrumut la mărimea ratei cheie care a fost în vigoare în perioada contractului de împrumut. Dar judecătorii rareori iau astfel de decizii, de obicei numai în cazurile în care suma împrumutului este foarte mare și plata în exces este insuportabilă pentru împrumutat.