Cum să recunoști rapid un fraudator

Escrocii vin în mod constant cu noi modalități de a atrage oamenii din bani sau date confidențiale pentru a accesa conturile. Dar oricare ar fi legenda, există cinci semne prin care poți să-ți dai seama imediat de escroci.

Semn 1. Ei vin la tine înșiși


Un străin vă sună, vă trimite un mesaj SMS, un e-mail sau un link într-un mesager. Oricine se prezintă ca-angajat al unei bănci, al Poliției, al unui magazin, al doilea văr-un milionar din Zimbabwe — să fie precaut. De când a inițiat contactul, are nevoie de ceva de la tine.

Nu va fi posibil să verificați rapid dacă este cine pretinde că este. Numărul afișat pe un apel primit poate fi înlocuit, conturile sau site-urile web ale unor persoane sau organizații celebre pot fi falsificate. Deci merită să fii vigilent și să nu iei cuvântul nimănui pentru asta.

Semnul 2. Ei vorbesc cu tine despre bani

Sarcina principală a escrocilor este de a avea acces la banii altor persoane. Schemele de înșelăciune sunt aproape întotdeauna legate de Finanțe: vi se oferă să transferați toți banii într-un "cont sigur", să plătiți pentru "asigurare pentru a obține un împrumut" sau "foarte profitabil" pentru a vă investi economiile (de fapt, într-o piramidă financiară).

Legendele pot fi orice, dar este întotdeauna vorba despre bani — pe care îi puteți pierde sau obține.

Semnul 3. Vi se cere să furnizați date

Dacă hoții au nevoie de cheile apartamentului, atunci inginerii sociali au nevoie de "cheia" banilor din conturile tale. Acestea pot fi date confidențiale ale cardului dvs., inclusiv data de expirare și trei cifre pe partea din spate. Sau conectări și parole la contul personal de pe site-ul web sau aplicația mobilă a băncii. Și aproape întotdeauna — coduri din notificările bancare.

Un angajat bancar real nu va cere niciodată Detalii secrete ale cardului, coduri PIN și parole.

Când banca observă o plată sau un transfer discutabil din contul dvs., sunteți contactat pentru a confirma sau respinge tranzacția și asta este tot. Datele confidențiale nu sunt necesare pentru acest lucru. Dacă sunt întrebați despre ei, asigurați-vă că nu sună de la bancă și cu siguranță încearcă să vă înșele.

Semn 4. Ești dezechilibrat

Escrocii caută să trezească emoții puternice în tine-să sperie sau să te rog. Deci, ei confundă și plictisesc vigilența unei potențiale victime. De exemplu, ei raportează: "banca dvs. online a fost hacked!"pentru ca tu, din confuzie și emoție, să îndeplinești orice solicitare și să dai orice informație, doar pentru a economisi bani.

Sau, dimpotrivă, sunt uimiți de vestea unei câștiguri bruște la loterie sau promite îmbogățirea rapidă. În schimb, va trebui să "plătiți doar o mică taxă", iar pentru a face acest lucru, introduceți detaliile cardului dvs. bancar pe site. Fraudatorii creează pagini de phishing cu care fură datele cardului și obțin acces la conturile bancare ale utilizatorilor creduli.

Mențineți întotdeauna un scepticism sănătos și nu vă grăbiți să urmați instrucțiunile altcuiva, oricât de entuziasmat ați fi.

Caracteristică 5. Sunteți sub presiune

Escrocii se grăbesc întotdeauna să nu vă dea timp să vă gândiți la situație. Te obligă să faci ceva, stabilesc condiții :" acum sau va fi prea târziu." O situație în care nu vi se oferă dreptul de a alege și sunteți obligat să acționați imediat este suspectă.

Dacă simțiți disconfort psihologic, este mai bine să opriți imediat comunicarea. La urma urmei, cu cât vorbești mai mult cu un escroc, cu atât mai mult va pune presiune asupra ta. Trișorii au pregătit răspunsuri la toate întrebările dvs., care nu fac decât să escaladeze situația.

Nu luați niciodată decizii pripite, mai ales dacă vă privesc finanțele. Luați întotdeauna o pauză pentru a afla ce se întâmplă. Faceți o regulă să verificați din nou Orice informație din sursa originală.

Sună de la bancă cu vești tulburătoare? Puneți telefonul și formați singur numărul liniei telefonice a băncii pentru a clarifica situația reală.

Ați trimis o notificare ciudată în numele Serviciului Fiscal Federal (FTS)? Creați un cont personal pe site — ul FTS-puteți verifica valoarea impozitelor din acesta și le puteți plăti imediat.

Ați primit o "scrisoare de fericire" despre plata de stat? Căutați știri despre acest lucru în mass-media de afaceri. Sau chiar mai bine — găsiți legea în sine, un decret sau o rezoluție care introduce plăți. Acordați atenție condițiilor cărora le sunt atribuite.

Nu este întotdeauna atunci când comunicați cu un escroc că veți observa toate cele cinci semne de fraudă. Dar, în orice situație, merită să fii vigilent.